آنچه در یک اکوسیستم پایدار یک آکواریوم گیاهی و از جمله تانک پلنت نانو رخ می دهد عبارتند از:
دی اکسید کربن از طریق فعالیت زیستی جانوران آکواریوم به محیط آبی تانک وارد می شود.
عناصر معدنی مغذی از طریق مدفوع و ادرار و ضایعات غذایی و تجزیه مواد آلی ناشی از مرگ پیکره گیاهان آبزی و یا جاندازان ساکن آن به محیط آبی تانک و بستر مخزن وارد می شود.
نور از محیط و یا از طریق منبع نوری تعبیه شده در آکواریوم تامین می شود
گیاهان موجود در آکواریوم، از بکار گرفتن نور، مواد مغذی در دسترس و دی اکسید کربن موجود در محیط به تولید غذا برای خود و بهبود شرایط زیستی در محیط آکواریوم اقدام می کنند.
جاندران ساکن تانک نیز از مواد غذایی تولید شده در مخزن و یا فراهم شده برای آنها تغذیه کرده و به تداوم چرخه زیستی در آکواریوم گیاهی کمک می کنند.
اثر متقابل اجزای مختلف جاندار و بی جان این چرخه سبب ایجاد یک اکوسیستم پایدار در آکواریوم گیاهی شده و سبب دوام آن می شود.
هر قدر اندازه مخزن بزرگتر باشد و حجم آبگیری و ظرفیت زیستی بیشتری در خود داشته باشد با اطمینان بیشتری از بقای اکوسیستم در اثر تغییرات محیطی و شرایط زیستی می توان برخوردار بود اما با کاهش حجم مخزن باید دانست که هر گونه تغییر نامناسب در شرایط فیزیکی و شیمایی آکواریوم و یا محیط نگهداری آن می تواند تاثیرات بیشتری بر ثبات اکوسیستم و البته اجزای تشکیل دهنده آن ایجاد کند. از اینرو در آکواریوم های نانو که ابعاد بسیار کوچکی داشته و حجم آبگیری بسیار کمی دارند باید توجه داشت که از هر گونه تغییر شرایط زیستی در تانک پلنت نانو خود داری کرد تا شرایط زندگی در آن پایدار بماند. از اینرو :
آکواریوم های گیاهی نانو نیازمند توجهات بیشتری نسبت به آکواریوم های گیاهی متعارف هستند از جمله:
نیازمند نور متناسب تر و در مقایسه با تانک های پلنت بزرگ نیازمند نور کمتری هستند.
نیازمند دی اکسید کربن کمتری هستند.
نیازمند مراقبت بیشتری نسبت به تغییرات شرایط کیفی آب هستند.
نیازمند لوازم و تجهیزات مناسب برای زاه اندازی و نگهداری هستند.
رسیدگی به وضعیت سلامت و پایداری آکواریوم گیاهی نانو باید به صورت روزانه و یا در فواصل نزدیک صورت گیرد.
جانداران مناسب آکواریوم های گیاهی نانو:
از آنجایی که حجم کلی تانکهای گیاهی نانو بسیار کمتر از تانکهای متعارف است در نتیجه فضای زیستی کمتری در اختیار ساکنین گیاهی و جانوری خود قرار می دهد از اینرو در انتخاب گیاهان و جانوران ساکن تانکهای پلنت نانو باید به نکات زیر توجه داشت:
ماهی های کوچک و صلح جو و با اندازه نهایی کوچک باید انتخاب شود
نوع و تعداد گیاهان انتخابی مهم است و گیاهانی که ارتفاع زیادی نداشته و رشد سریع ندارند باید بکار گرفته شود
میگو ها و حلزون های کوچک از جانداران مناسب برای تانکهای پلنت نانو هستند.
لوازم و تجهیرات مناسب برای آکواریوم های گیاهی نانو:
از آنجایی که اندازه این آکواریوم ها بسیار کوچک است باید در انتخاب و کاربرد لوازم و تجهیزات موردنیاز آن نیز دقت داشته و از انواع مناسب از نظر قدرت و اندازه و کارکرد استفاده کرد.
بطور معمول فیلترهای هنگ آن برای این تانکها بکار می رود که جریان آب زیادی تولید نکرده و فضایی در تانک اشغال نمی کنند.
انواع منبع نور مناسب در اندازه تانکهای نانو امروزه در دسترس بوده و به خوبی بر روی این تانکها نصب می شوند.
دی اکسید کربن مورد نیاز این تانکها نیز از طریق محلولهای کربن مایع مخصوص، اسپری co2، قرص های دی اکسید کربن و یا حتی در صورت نیاز از طریق مخازن گاز دی اکسید کربن قابل تامین است هرچند برای تانکهای گیاهی نانو بطور متعارف از سیستم های کامل تزریق گاز دی اکسید کربن در آب استفاده نمی شود.
نکته های راه اندازی و نگهداری آکواریوم های گیاهی نانو:
راه اندازی و نگهداری این نوع از آکواریوم های گیاهی به دلیل اندازه کوچکی که دارند نیازمند دانش و تجربه بیشتری هستند و قبل از هر کاری در این خصوص به مطالعه و کسب تجربه بپردازید.
مشورت با افراد مظلع و با تجربه را همواره در نظر داشته باشید.
نوع گیاهان و تعداد گیاهانی که در تانک گیاهی نانو خود بکار می برید با توجه به اندازه تانکتان، امکاناتی که برای راه اندازی در دسترس دارید، میزان وقت و هزینه ای که برای آکواریوم گیاهی نانو خود صرف می کنید و به سطح انتظارات شما بستگی دارد.
برای رهایی از مشکل جلبک در آکواریوم های گیاهی نانو و با توجه به اینکه اندازه نهایی بسیاری از ماهیان جلبک خوار به حد بزرگی میرسد باید استفاده از میگو های زینتی جلبک خوار را در آکواریوم گیاهی نانو خود در نظر داشته باشید. میگو های بسیاری عمل جلیک خواری را به خوبی انجام می هند از جمله میگوی آمانو.